Skip navigation

Feltételek és korlátok

Feltételek és korlátok

A lean menedzsment (és a TPS) segítségével elérhető legfontosabb előnyök a szakirodalmak áttekintése alapján a csökkenő átfutási idő, kevesebb reklamáció, a csökkenő készletek, növekvő nyereség. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek az előnyök nem automatikusak, sőt alapvető változásokat csak akkor lehet várni, ha a módszerek és eszközök hatékony rendszerét sikerül bevezetni a szervezetnél.

 

A JIT (just in time, éppen időben elv) alkalmazásához szükséges a termelés gyártási ütemidejétől nagyobb előrelátás a termék iránti keresletre, a gyártórendszer megbízható működése, a gyártórendszer elemeinek és a beszállítók tevékenységének összehangolhatósága. Természetesen a menedzsment aktív, támogató hozzáállása, a megfelelő módszertani támogatás és az elkötelezett, kompetens munkaerő is elengedhetetlenek. Az alkalmazás feltételei között ki lehet emelni a viszonylagos termékstabilitást, ami funkcionális (sztenderd) termékekre épülő innovatív fejlesztéseket alapoz meg. Viszonylagos stabilitásra van szükség továbbá a termékek iránti keresletben is, ami másképpen a folyamatos gyártás. Ezen túl szükséges a fókuszált üzemek méretének és elrendezésének kialakítása a megfelelő (gazdaságos) termelési volumen eléréséhez, továbbá az egyszerű, átlátható folyamat-kialakítása.

 

Mindezekkel szeretnék rámutatni arra, hogy számos feltétele van annak, hogy minden úgy működjön, mint a Toyotánál. Ha e feltételek nem állnak fenn, az még nem jelenti, hogy a szervezetnek le kell mondani a fejlesztésekről, csupán sajátosságaihoz igazodóan kell megtalálnia az értékes elemeket, továbbá ésszerű célokat kell kitűzni maga elé. Az alkalmazási tapasztalatok legfontosabb tanulsága véleményem szerint az, hogy nem más szervezetek megoldásait kell lemásolni, hanem az üzlet és termelés összefüggéseit megérteni. A veszteségek feltárása és elkerülése például olyan kihívás, amelynek előnyeit a kiegyenlített termeléstervezésre vagy a JIT-ra komplex törekvés nélkül is ki lehet aknázni.