Skip navigation

A beszállító kettős megítélése

A beszállító kettős megítélése

A beszállító partner és kockázati tényező egyszerre a szervezet szempontjából. A beszállításokkal és beszállítókkal kapcsolatban három fő tevékenység segít a fentiek megvalósításában:

  • a beérkező termékek minőségének ellenőrzése,
  • a beszállítók kiválasztása,
  • a beszállítók értékelése.

 

A minőség-ellenőrzést végezheti az adott szervezet, de kiköthető a szerződésben az is, hogy a szállító végezze el (ezzel is csökkentve az értéket közvetlenül nem termelő feladatokat a saját szervezetben). Célszerű ezt a kérdést más szempontból is megvizsgálni, ami átvezet a kiválasztás és értékelés indokoltságához: a beszállított termék, szolgáltatás a szervezet számára kockázatot hordoz. A kockázat olyan helyzet, amelyben egy esemény bizonyos valószínűséggel fordul elő, azaz a lehetséges jövőbeni események száma nagyobb, mint a ténylegesen bekövetkezőké, de az eseményekhez bizonyos valószínűségi értékek rendelhetők

A kockázat jövőbeli, negatív esemény, ami nem következik be biztosan. A vevők elégedettségét kockáztatja, ezzel saját nyereségességét és fejlődését is. A beszállítói teljesítmények megfelelése végső soron stratégiai kérdés. Önmagában az, hogy a termékellenőrzés feladatait rákényszeríti egy szervezet a beszállítójára, még nem mentesíti őt a felelősség alól a vevőivel szemben. A kockázat kezelésének lehetőségeire az ún. kockázatkezelési stratégiák adnak választ:

  • A kockázatkerülés a kockázatos tevékenység eliminálását jelenti, a vizsgált téma vonatkozásában ez a beszerzési logisztikából ismert venni vagy gyártani alapkérdésre adott gyártani válasz lehet, az azonban a gyakorlatban legtöbbször ütközik az üzleti érdekekkel és lehetőségekkel (nagyobb szervezetek jó alkupozíciójuk miatt, a kicsit pedig lehetőségeik korlátai miatt).
  • A kockázat csökkentése összefoglaló fogalom, ami lefed minden olyan intézkedést, amelyekkel a károk megelőzhetők, a károk enyhítetők, továbbá ide tartozik a kockázat figyelmen kívül hagyása is, ha azt elhanyagolhatónak ítélik.
  • A kockázat megosztása, áthárítása és áthelyezése esetén a szervezet nem tudja vagy akarja egyedül viselni a kockázatokat. Eszközei sokfélék, például szerződésekkel szabályozható, biztosítások köthetők rá stb.

A beszállítói kockázatok és a mögöttes fizikális tevékenységek kezelése jogilag a megosztás, áthárítás és áthelyezés körébe esnek, azonban minőségügyi szempontból ez nem releváns, a cél a kockázatok csökkentése, partneri együttműködésben a beszállítókkal.

A beszállítók kiválasztása (új partner esetén) és folyamatos, rendszeres értékelése azt teszi lehetővé, hogy a szervezet csökkentse a veszteségek kialakulásnak és a vevői elégedettség elvesztésének kockázatát. A lean menedzsment kiterjesztését akkor tudom elképzelni, ha ezeket az értékelési tevékenységeket megfelelő tartalommal végzik el.